Doe de Growth Scan
Important Announcement
Top bars don’t need to be tiny you know. Check out this one.
Tips
July 12, 2022

Wat is een growth team en hoe stel je het samen?

Een ‘traditioneel’ bedrijfsteam bestaat vaak uit duidelijke afdelingen. Van marketing tot finance en van HR tot de salesafdeling. Weleens gehoord van de term growth team?

Het klinkt als een droom: een team binnen jouw bedrijf die te allen tijde gefocust is op constante groei. Maar, zo gek is dat eigenlijk niet. In dit artikel leggen we jou haarfijn uit waarom een growth team hét soort team is dat je onder je hoede wilt hebben binnen jouw bedrijf.

Wat is een growth team precies?

Om te beginnen is het handig om te weten wat de term growth team precies inhoudt. Een growth team bestaat uit mensen met diverse expertises, kwaliteiten en achtergronden.

Dit zijn data-gedreven professionals waaronder marketeers, design-experts, programmeurs en data-analisten.

Deze professionals zetten samen strategieën uit, om vervolgens de resultaten aan de hand van data te testen en meten. Dit gaat gepaard met focus op groei van specifieke bedrijfsdoelstellingen.

De kern ligt dus bij het grootschalig optimaliseren van het product of de dienst, waarbij ervaring van de gebruiker centraal staat. Vragen die een growth team zichzelf zou stellen zijn:

  • Hoe kunnen we constant de toegevoegde waarde van het product / de dienst realiseren bij de gebruiker?
  • Hoe kunnen we dat het snelste doen?
  • En: welke experimenten en tactieken zijn hiervoor nodig?

Bij Unmuted definiëren we een growth team als een samenwerking tussen verschillende soorten experts, met een growth marketing manager in de lead. Deze growth marketing manager is vaak een T-shape expert.

Dit team voert samen experimenten uit, vaak gaat dit in sprints. Deze sprints helpen bij de mogelijkheid om steeds opnieuw te evalueren en verbeteringen toe te passen.

De T-shaped expert

Waar komt de term growth team vandaan? 

Mede door tech-startups als Airbnb, Facebook, Uber en Google is dit concept tot leven gekomen. In de tijd dat deze bedrijven snelle groei doormaakten was perfectioneren van het product vaak de focus.

Toen ze eenmaal een levensvatbaar concept hadden, wendden ze zich tot marketingtactieken om die producten te promoten. Marketing kwam dus vaak op de tweede plaats.

Uiteindelijk ontstond het idee van een growth team samenstellen: een team van de meeste creatieve en innovatieve individuen binnen het bedrijf.

Deze personen moesten zo vrij mogelijk kunnen nadenken over het aantrekken en behouden van (nieuwe) klanten.

Een belangrijk veranderend aspect hiervan is dat een growth manager zich niet dagelijks bezighield met de marketingactiviteiten. In plaats daarvan zou diegene focus geven aan experimenten uitvoeren, inzichten verkrijgen uit de resultaten en hiermee conclusies trekken voor zijn/haar analyse.

Dit is dus in het kort hoe growth teams ontstonden, maar welke functies vind je, behalve growth managers, vaak nog meer in een growth team?

Uit welk type rollen bestaat een growth team meestal?

Tot nu toe hebben we het vooral gehad over productontwikkelaars en marketers die meer samen moesten gaan werken. Echter bestaat een growth team vaak uit een veel diverser team.

Ondanks dat er wel degelijk duidelijke rollen zijn binnen een growth team, verschilt dit natuurlijk per industrie en bedrijf. Zo is het voor de hand liggend dat je geen software engineer nodig hebt wanneer je geen software verkoopt.

In het algemeen is men erover eens dat een growth team in ieder geval productgerichte personen moet hebben. Daarnaast zou een techbedrijf in ieder geval de volgende rollen binnen het growth team moeten hebben:

✅ Een growth team lead, director, of executive
✅ Een product manager
✅ Een software engineer of developer
✅ Een marketeer
✅ Een data-analist
✅ Een designer

Dit hoeft echter niet de meeste gebruikelijke vorm te zijn. Zo kan het team ook meer marketing gericht zijn en bestaan uit content marketeers, social media managers en grafische vormgevers.

Ook bij Unmuted is dit het geval. Uiteindelink kan je als bedrijf dus zelf het makkelijkst bepalen wie je precies in jouw growth team wilt hebben.

Waar focust een growth marketing team zich op?

Een growth team houdt zich onder andere bezig met het beter begrijpen en invullen van de customer journey. De focus ligt voornamelijk op het verbeteren van de ervaringen binnen de customer journey (ook wel de klantreis).

Hoe ziet dat er dan in de praktijk uit? Naast de focus op de customer journey testen leden van het growth team hun hypotheses aan de hand van micro-experimenten. Hiermee proberen zij componenten van de marketingfunnel te verbeteren.

De exacte werkzaamheden verschillen (logischerwijs) heel erg per bedrijf. Bij Unmuted wordt als leidraad het Growth Model gebruikt. Deze bestaat uit verschillende elementen van growth marketing:

Het Growth Model

Deze werkzaamheden worden toegepast tijdens een doorlopend proces. Dit proces begint vaak, zoals hierboven benoemd, bij een hypothese. Deze hypothese wordt getest, waar data uit voortkomt.

Aan de hand van deze data worden optimalisaties doorgevoerd. Hier worden vervolgens lessen uit getrokken, die weer gebruikt kunnen worden bij het volgende experiment.

Hoe stel jij een goed growth team samen?

Je hebt nu waarschijnlijk een beter idee waar een growth team uit bestaat en welke (mogelijke) werkzaamheden deze onder z’n hoede neemt.

Maar hoe kan je nou zelf een growth team samenstellen? Waar moet je op letten?

Ook hierbij geldt dat dit erg verschilt per bedrijf. Maar laten we je een paar voorbeelden geven.

Ben je een startup? Dan is het waarschijnlijk geen prioriteit om al vroeg een growth team samen te stellen.

Wanneer de tijd rijp is (en erg genoeg budget is) kan je gaan nadenken over het verder uitbreiden van je team.

Denk dan goed na over hoe je dit wilt gaan doen, met oog op de toekomst. Houd hierbij goed je doelen en strategie in het achterhoofd. Welke mensen (of rollen) heb je daar sowieso voor nodig?

Drie vragen die hierbij kunnen helpen:

  1. In welke fase bevindt mijn bedrijf zich nu?
  2. Wat wil ik bereiken?
  3. Waar ben ik al toe in staat?

Na het beantwoorden van deze vragen zou je voor jezelf duidelijk moeten hebben naar wat voor type rollen je precies op zoek bent.

Wanneer je niet de capaciteit hebt om binnen je huidige team deze rollen op te vullen, heb je twee opties:

  • Nieuwe mensen aannemen;
  • Samenwerken met een (growth marketing) agency

Een samenwerking met Unmuted is bijvoorbeeld een goede kans om je huidige team snel en zo efficiënt mogelijk te groeien. Bovendien zijn er dan geen zorgen over de learning curve en hoe je cultureel ruimte maakt voor het samenstellen van een growth team.

Vaak hebben growth marketeers binnen een growth marketing agency al jaren ervaring binnen het vakgebied. Dit is dan ook een uitstekende kans om mee te kijken met de werkwijze van een growth marketeer, waar je zelf ook veel van leert.

Dus: of je nou een startup, klein, middelgroot of corporate bedrijf bent, het is altijd van belang om een growth team op te bouwen wanneer je product of dienst al op de markt is.

Het belangrijkste is om te bepalen welke mensen je precies onder je hoede wilt hebben en hoe je deze personen wilt werven.

Moeite met het vormen van jouw eigen growth team? Wij helpen je graag!

Wij maken marketing toegankelijk voor bedrijven die willen groeien en daar wel wat hulp bij kunnen gebruiken. Zullen we eens van gedachten wisselen?
maak een praatje