Marketing automation

Met behulp van marketing automation kunnen operationele marketing processen worden geautomatiseerd. Door marketing automation software op de juiste manier in te zetten kun je een heleboel tijd, gedoe en geld besparen terwijl je commerciële proces steeds schaalbaarder wordt.

Wat is marketing automation?

Marketing automation is het proces waarbij software wordt gebruikt om een aantal taken die op regelmatige basis in een marketing campagne worden ondernomen te automatiseren. Het stroomlijnen van deze taken kan een heleboel extra tijd, gedoe en geld schelen.

De software waarmee marketers dit soort taken kunnen automatiseren wordt ook wel een marketing automation platform genoemd. 

Enkele voorbeelden van populaire marketing automation platformen zijn Hubspot, ActiveCampaign en Zapier

Wat zijn de grootste voordelen van marketing automation?

Door een toename in digitale kanalen en apparaten wordt het steeds moeilijker voor marketers om door de bomen het bos te zien. Naarmate je tech stack groeit leeft steeds meer van jouw data ook nog eens op verschillende plekken. 

Marketing automation helpt jou te voorkomen dat er data silo's in je marketing campagnes ontstaan. Dit brengt een aantal voordelen met zich mee, waarvan dit de grootste zijn:

  1. Efficiëntie. Tijdrovende, handmatige processen automatiseren kan veel tijd en resources schelen.
  2. Alignment van marketing en sales. Door binnenkomende leads automatisch te synchroniseren met je CRM kan jouw sales team meteen aan de slag.
  3. Gepersonaliseerde marketing strategieën. Met slimme workflows bereik je de juiste personen, met de juiste marketing berichten, op het juiste moment.
  4. Schaalbare processen. Door bepaalde handelingen te automatiseren kun je jouw marketing campagnes gemakkelijk opschalen.

Tijd is kostbaar en marketing automation helpt bedrijven deze kostbare tijd te besparen. Het helpt marketing teams met het besteden van minder tijd aan het maken, plannen en automatisch verzenden van allerlei soorten mails of andere marketing communicatie. 

Dit betekent minder tijd besteed aan routinetaken en meer tijd aan het uitvoeren van overkoepelende ideeën en strategieën. 

Marketing automation helpt tegelijkertijd sales teams te ontzorgen en hun efficiëntie te verhogen, doordat ze zich kunnen concentreren op de meest waardevolle leads.

Voorbeelden van goede marketing automation tactieken

Er zijn tal van toepassingen te bedenken waarbij marketing automation software van dienst kan zijn. Of dat nou is om lead nurturing te automatiseren met drip campagnes, nieuwe gebruikers te onboarden met welkomstemails, of je sales team van nieuwe leads en contacten te voorzien.

Hier een aantal voorbeelden van marketing automation processen die wij regelmatig toepassen:

  • Het aanmeld proces van nieuwe leads verbeteren door lead source data mee te sturen naar het CRM om zo te kunnen analyseren waar een lead vandaan kwam.
  • Ervoor zorgen dat nieuwe leads automatisch worden toebedeeld aan het sales team.
  • Via lead nurturing belangrijke informatie delen en zo een preferente merkbeleving opbouwen.
  • Intentie data gebruiken om marketing en sales processen op te starten. Te denken aan het op de hoogte stellen van sales wanneer een oude prospect de website opnieuw bezoekt.

Tegenwoordig is het belangrijker dan ooit tevoren om real-time inzichten te gebruiken om je leads en je klantenbestand te segmenteren. Door het inzetten van marketing automation software kun je deze segmenten weer voorzien van gepersonaliseerde content, via bijvoorbeeld email marketing campagnes. Dit kun je toepassen op zowel je marketing als je sales funnel.

Hoe wij marketing automation inzetten om jouw bedrijf te laten groeien

Allereerst voeren we een Growth Scan uit en analyseren we je tech stack, je marketing en sales processen en je gehele customer journey. Hierdoor kunnen we gemakkelijk zien waar de grootste knelpunten te vinden zijn. Op basis van deze analyse definiëren we waar het meest te halen valt. 

Zijn er huidige processen die nu nog handmatig uitgevoerd worden, en veel tijd en mankracht in beslag nemen? We bekijken welke marketing automation workflows hier verbetering in aan kunnen brengen.

Zijn er strategieën die überhaupt nog niet zijn opgenomen in jouw marketing en sales workflows, en waarbij marketing automation een grote rol kan spelen? Dan zetten we deze in en zorgen ervoor dat ze van meet af aan schaalbaar zijn. 

We houden het verloop en de resultaten van de geautomatiseerde processen strak in de gaten en rapporteren deze aan je terug. Hierdoor kunnen we snel schakelen op het moment dat er iets aan je workflows schort. 

Zo helpen we jou kostbare tijd besparen, die je weer kunt steken in de zaken die ertoe doen.

Advies van Unmuted over je marketing automation strategie

"Veel bedrijven zijn niet eens op de hoogte van de hoeveelheid tijd die ze kunnen besparen met marketing automation. De implementatie is vaak ook nog eens zo gedaan."

Ook aan de slag met marketing automation?

Impact korte termijn:
8.0
Impact lange termijn:
8.0
Schaalbaarheid:
9.0
Wij helpen bedrijven groeien. Groot, klein of daar tussenin, dat maakt niet uit. Onze aanpak is proactief en pragmatisch. Wil je kennis maken en erachter komen wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?

Ook aan de slag met marketing automation?

Blijf niet achter. Wij investeren 30 minuten zodat jij er kosteloos achter kunt komen of jouw bedrijf sneller kan groeien.