Door op “Accepteren” te klikken, stem je in met het opslaan van cookies op je apparaat om de navigatie op de site te verbeteren, het gebruik van de site te analyseren en ons te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie.

Waarom je in 2024 op customer marketing moet inzetten

8/3/2024
6
min leestijd
Waarom je in 2024 op customer marketing moet inzetten
3/10/2023
6
min leestijd

Super dat je betalende klanten hebt, maar haal jij wel alles uit deze klantrelaties? En welke stappen neem jij om deze band te versterken? 

Er is een vorm van marketing waarbij je loyaliteit verhoogt bij bestaande klanten en tegelijk nieuwe klanten kan binnenhalen: Customer marketing. In dit artikel vertellen wij je alles wat je hierover moet weten.

Wat is customer marketing? 

Customer marketing is het betrekken van bestaande klanten bij jouw marketingstrategie, met als doel het verhogen van de retentiegraad en het aantrekken van nieuwe klanten.

In tegenstelling tot in Nederland is de term ‘customer marketing’ in de VS al erg populair. Dat terwijl er in Nederland zeker ook al veel customer marketing wordt ingezet.

De kans is groot dat jij (misschien nog onbewust) ook al bezig bent met customer marketing. Zo niet, dan is het zeker de moeite waard om customer marketing onderdeel te maken van jouw marketingstrategie.

Wat zijn de voordelen van customer marketing? 

We hebben net al even benoemd dat de voornaamste doelen van customer marketing het verhogen van de retentiegraad en het aantrekken van nieuwe klanten is.

Het spreekt voor zich dat door het behalen van deze doelen de algehele groei van jouw bedrijf zal versnellen. Huidige klanten behouden en meer klanten aantrekken betekent dat je het goed doet, toch? Maar hoe gaat dit in zijn werking? 

Verhogen van de retentiegraad

Wist je dat het behouden van bestaande klanten goedkoper is dan het winnen van nieuwe klanten?

Omdat je bij customer marketing samen met bestaande klanten gaat samenwerken is dit dé ideale kans om de relatie met jouw huidige klant te versterken.

Je kan een klant net wat meer bieden door middel van content van hoge kwaliteit die zij kunnen gebruiken. Ook is het een leuke bijkomstigheid als jij deze content deelt via jouw bedrijfspagina’s op social media ter promotie van de klant.

Nieuwe klanten aantrekken

Social proof speelt een grote rol in het besluitvormingsproces van klanten. Door de positieve ervaringen van bestaande klanten te delen, zullen potentiële klanten eerder geneigd zijn jouw bedrijf te vertrouwen en voor een samenwerking kiezen.

Uniek aan customer marketing is het voordeel dat participerende klanten de content waar zij aan hebben bijgedragen op eigen kanalen delen. Ook zullen zij eerder engagen met de content op de kanalen van jouw bedrijf.

Zo zullen relevante mensen uit hun netwerk de content ook zien en kennismaken met jouw bedrijf. 

Verschillende vormen van customer marketing

Er zijn veel verschillende manieren om met customer marketing aan de slag te gaan.

Het fijne aan customer marketing implementeren in jouw content marketing strategie, is dat deze content vaak ook gerecycled kan worden. Zowel in verschillende contentvormen  als op verschillende platformen. 

Wij hebben een aantal voorbeelden van customer marketing voor je op een rijtje gezet: 

Case Studies 

Een case study is een onderzoek waarin je een uitdaging van één specifieke klant onder de loep neemt. In de case study ga je in op hoe dit bedrijf, samen met jouw bedrijf, deze uitdaging heeft overwonnen.

Deze content kun je, net als wij onder andere op jouw website plaatsen zodat potentiële klanten zich kunnen inlezen over de werkwijze van jouw bedrijf. Bekijk ter inspiratie alle klantverhalen van Unmuted.

Reviews

Een andere manier om social proof toe te passen is door het stimuleren en plaatsen van customer reviews.

Het plaatsen van positieve reviews op jouw website geeft klanten meer vertrouwen in jouw bedrijf. Anderen hebben immers ook een goede ervaring gehad. Hier is onderaan de pricing- of ‘boek een demo’ pagina onder andere heel geschikt voor.

Interviews

Interviews bieden een kans om samen met de klant dieper op onderwerpen in te gaan.

Het leuke aan interviews is dat je kan variëren met het content format. Zo kun je er voor kiezen om een blogpost te schrijven, maar je kunt er ook een video-interview van maken. En dit kun je dan vervolgens weer mooi distribueren via een nieuwsbrief. Zo krijg jij ook de kans om de mensen achter jouw bedrijf te laten zien.


Hoe hoger de kwaliteit van de content, hoe groter de kans is dat de klant dit graag ook zelf deelt, bijvoorbeeld op LinkedIn. Houd hier dus ook rekening mee wanneer je tijd in een interview besluit te stoppen. 

Quotes 

Quotes zijn misschien wel de meest efficiënte manier van customer marketing. Omdat het bij quotes om maximaal een paar zinnen gaat is het maken van deze content ideaal te combineren met bijvoorbeeld een case study, review of interview.

Deze quotes kun je weer delen op jouw website of omtoveren tot content voor social kanalen. Je bereikt hierbij het beste resultaat als de persoon van wie de quote is zelf ook interacteert met de social content waardoor hun netwerk dit ook zal zien. 

“Marketing in samenwerking met je klanten is een van de meest effectieve manieren om aan je doelgroep te laten zien dat je een betrouwbare partner bent en in staat bent om waarde te leveren.” - Max van den Ingh

Co-organiseren van evenementen

Als je jouw customer marketing echt tot een hoger niveau wilt tillen is het co-organiseren van evenementen dé manier. Deze vorm van customer marketing zal meer van je resources vragen, maar is het zeker waard. 

Omdat er meer inspanning van beide partijen vereist is voor het organiseren van een evenement is dit een uitgelezen kans om de relatie met de klant nog sterker te maken. Zorg er dus voor dat de samenwerking als positief wordt ervaren door beide partijen.

Naast dat evenementen de kans bieden om de naamsbekendheid van jouw bedrijf te vergroten en bestaande relaties te onderhouden op het evenement zelf, houdt dit zeker niet op na het evenement.

Zorg voor een goede foto- en videograaf en je hebt tot lang na het evenement nog content om her te gebruiken. 

Waarom juist nu customer marketing? 

Aan customer marketing hoeft helemaal geen groot prijskaartje te hangen. Dit terwijl je er ontzettend veel voor terug kunt krijgen. Sterker nog, het kan je veel nieuwe klanten opleveren. 

Customer marketing is naast advertenties ook erg geschikt voor organic content. Het opbouwen van sterke relaties met klanten is altijd een goed idee. Wij hopen dat je na deze voorbeelden helemaal klaar bent om uit te zoeken hoe customer marketing waarde kan toevoegen aan jouw marketingstrategie.

Hulp nodig met het opzetten van een customer marketing strategie?

Wij helpen je graag op weg! Plan een vrijblijvend gesprek in.

Volg je ons al?
Inhoudsopgave
Inhoudsopgave
Ontvang highlights uit de House of Demand podcast direct in je inbox
Welkom, je bent in the house 😎
Yikes! Daar ging iets mis, probeer het nog een keer

Klaar om ook een succesverhaal te worden?

*Komend kwartaal is er nog slechts 1 plek beschikbaar.