Door op “Accepteren” te klikken, stem je in met het opslaan van cookies op je apparaat om de navigatie op de site te verbeteren, het gebruik van de site te analyseren en ons te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie.

Nieuwsbrieven in B2B SaaS: verleden tijd of unieke kans?

5/12/2022
5
min leestijd
Nieuwsbrieven in B2B SaaS: verleden tijd of unieke kans?
21/2/2024
5
min leestijd

Hoe de rol van B2B nieuwsbrieven verandert

Voor veel B2B marketeers is de nieuwsbrief een standaard onderdeel van de content marketingstrategie. Je kent ze wel: de maandelijkse e-mails vol met bedrijfsupdates, aankondigingen van nieuwe medewerkers, productfuncties of blogartikelen. 

Maar: tijden veranderen. Dit boring format lijkt zijn kracht te zijn verloren. Een traditionele nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen binnen jouw bedrijf is weinig boeiend voor de lezer. 

Niet gek dus, dat er een verschuiving heeft plaatsgevonden. Mensen zijn op zoek naar waardevolle en vooral authentieke content. De nieuwsbrief als interne round-up is officieel uit. Je doelgroep heeft behoefte aan een nieuw format. Eentje waar ze zelf in de spotlight staan. 

Van interne round-up naar podium voor je doelgroep 

Hoewel een lieve kantoorhond of kleine productfunctie voor jullie als bedrijf interessant is, is het niet van belang voor je doelgroep. Wat wél relevant is een kanaal of medium waarop waardevolle informatie wordt gedeeld. 

We moeten af van de oude, saaie round-up nieuwsbrief waarin alleen jouw bedrijf centraal staat. Het wordt tijd om anderen in het zonnetje te zetten. En waar kan dat beter dan op een podium. 

Start bijvoorbeeld met het interviewen van klanten. Neem dit op in een video, of werk dit uit tot een artikel en distribueer dat vervolgens naar je doelgroep. Zo fungeert de B2B nieuwsbrief als podium voor anderen om hun verhaal te vertellen. 

Door bestaande klanten te betrekken bij jouw marketingstrategie wordt je verhaal authentieker. Customer marketing verhoogt je retentiegraad en helpt je eenvoudiger nieuwe klanten aantrekken. Daarbij: als je iemand vraagt om via video of tekst zijn mening te geven over jouw merk, zijn ze vaak positiever.

Zelf trek je ook geen lang gezicht tijdens een interview, toch? Ga daarom voor een authentiek verhaal en zet klanten in de spotlight op het podium van jouw nieuwsbrief.

Kies een duidelijke B2B nieuwsbrief propositie en deel deze met regelmaat

Wanneer je een format hebt gevonden om authentieke en waardevolle content te delen met je doelgroep, is het belangrijk om een duidelijke propositie te kiezen. Zorg ook dat je deze met regelmaat distribueert. 

Mensen zijn gewoontedieren. Ze houden van ritme en vinden het fijn als ze weten wat ze kunnen verwachten. Het is daarom essentieel om de frequentie en aard van de inhoud te communiceren naar je doelgroep.

Vermijd hierbij onduidelijkheid. Ga dus niet voor “schrijf je in voor onze nieuwsbrief.” Maar maak concreet hoe vaak en welke content je doelgroep kan verwachten: "Je ontvangt iedere maand een klantverhaal en drie marketing tips.”

Focus op kwalitatieve metrics om de echte mening van lezers te achterhalen

Ga je aan de slag met een nieuw format voor je B2B nieuwsbrief, dan zul je ook andere metrics moeten opstellen. Bij de traditionele variant werd vooral gekeken naar open- en click rates. Hadden veel mensen de e-mail geopend, dan werd dit gezien als een succes.

Maar wat je hierin niet terugziet, is dat veel nieuwsbrieven worden geopend en daarna direct in de digitale prullenmand verdwijnen. Ook een klik naar een blogartikel zegt feitelijk weinig. Want hoe weet je of de klikker het artikel ook écht interessant vond? 

Kijk in plaats daarvan naar kwalitatieve metrics, zoals reacties op de nieuwsbrief. Deze zeggen namelijk veel meer. Het is ook helemaal oké om hierom te vragen. 

Reageren mensen positief op jouw nieuwsbrief, dan weet je dat je de juiste content aanbiedt. Blijven reacties uit? Grote kans dat je nieuwsbrief saai is en niet goed aansluit bij de wensen van je doelgroep.

B2B nieuwsbrieven in een nieuw format: 3 moderne voorbeelden

Het is duidelijk dat de oude, traditionele nieuwsbrief niet meer kan. Maar wat kan dan wel? Om hierachter te komen is het handig om een paar goede voorbeelden te bekijken. Hieronder delen we er drie:

Growth Memo

Wat Growth Memo heel goed doet, is het verspreiden van technische kennis. Zo deelden zij eerder al long-form advies (waardevolle content!), maar dan in de nieuwsbrief. 

Sowieso een goede tip: deel zo veel mogelijk content die geheel in de nieuwsbrief geconsumeerd kan worden. Dit is gemakkelijker voor de lezer en stimuleert betrokkenheid.

Exit Five

Exit Five deelt digitale marketing tips en posts vanuit hun community. Hierdoor krijg je als lezer een kijkje achter de schermen. Zoals je op de aanmeldpagina ziet, is het direct duidelijk wat je kunt verwachten wanneer je je opgeeft voor hun nieuwsbrief.

Marketing Examples

Harry Dry is het brein achter Marketing Examples. Hij doet niets liever dan goede marketing ontleden. In zijn nieuwsbrief lees je verschillende micro case studies met marketingvoorbeelden. Ook kun je altijd rekenen op praktische tips. 

Maak een merk van je B2B nieuwsbrief

Tot slot willen we je graag een goede tip meegeven: maak van je nieuwsbrief een eigen merk. Stap af van de saaie ‘nieuwsbrief’ titel en geef het een leuke, originele naam. Dit dwingt je extra na te denken over het concept. 

Combineer dit vervolgens met een sterke propositie en een constante verzendfrequentie. Je kunt er zelfs een hele community omheen bouwen. Maak er echt iets cools van, in plaats van de stoffige e-mail die de nieuwsbrief vroeger was.

Aan de slag met een vers B2B nieuwsbrief jasje

Nieuwsbrieven in B2B zijn zeker geen verleden tijd. Ze hebben alleen een nieuw jasje nodig. Ga daarom van saaie round-up van jouw bedrijfsnieuws naar een podium met waardevolle content. Voor én door je doelgroep.

Zoom in op de kwalitatieve metrics en zorg voor duidelijke regelmaat. Maak er iets authentieks van of bouw er een community omheen. 

Zolang je de term ‘nieuwsbrief’ op het podium voortaan maar vermijdt.

Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Bij Unmuted helpen we je graag bij het uitdenken van een nieuw format en een bijbehorende strategie. Start je aanvraag vandaag en dan kijken we samen naar hoe we je B2B SaaS nieuwsbrief naar nieuwe hoogtes kunnen brengen.

Nieuwsbrieven in B2B SaaS?

Bij Unmuted zijn we fan van een authentiek format. Neem vrijblijvend contact op en dan gaan we samen aan de slag met een podium voor jouw doelgroep.

Volg je ons al?
Inhoudsopgave
Inhoudsopgave
Ontvang highlights uit de House of Demand podcast direct in je inbox
Welkom, je bent in the house 😎
Yikes! Daar ging iets mis, probeer het nog een keer

Klaar om ook een succesverhaal te worden?

*Komend kwartaal is er nog slechts 1 plek beschikbaar.