Door op “Accepteren” te klikken, stem je in met het opslaan van cookies op je apparaat om de navigatie op de site te verbeteren, het gebruik van de site te analyseren en ons te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie.

Perfecte B2B LinkedIn posts schrijven [met tips en voorbeelden]

5/12/2022
8
min leestijd
Perfecte B2B LinkedIn posts schrijven [met tips en voorbeelden]
12/7/2023
8
min leestijd

Als bedrijf is het belangrijk om altijd up-to-date te blijven van ontwikkelingen omtrent social media platformen. LinkedIn is zo’n platform dat de afgelopen jaren een enorme groei heeft doorgemaakt.

Vaak vindt men het echter nog lastig om te bepalen wat je op LinkedIn moet schrijven en vooral op welke manier. Wat is nou echt belangrijk om in het achterhoofd te houden als je met LinkedIn posts aan de slag gaat?

Benieuwd naar wat LinkedIn precies inhoudt en hoe je de perfecte LinkedIn post schrijft? Wij zochten het haarfijn voor je uit.

Wat is LinkedIn?

LinkedIn is een social media platform waar je als professional je netwerk kan opbouwen, een nieuwe baan kan vinden, ervaringen kan delen en zakelijke connecties kan maken. Eigenlijk een soort Facebook, maar dan gericht op je carrière.

Het bestaat al sinds 2003 en heeft dagelijks zo’n 706+ miljoen gebruikers, bovendien maken zo’n 55+ miljoen bedrijven gebruik van LinkedIn marketing via advertenties en andere premium diensten.

Waarom is LinkedIn een belangrijk kanaal voor B2B marketing?

LinkedIn kan dus ontzettend veel bijdragen aan jouw carrière als professional, hier zijn verschillende redenen voor:

Ook als het gaat om het genereren van leads, is LinkedIn cruciaal. Het kanaal heeft miljoenen gebruikers die op zoek zijn naar nieuwe kennis; het is dus slim om jouw kennis en expertise hier tentoon te stellen. Oftewel, je mengen in het grote LinkedIn-netwerk.

Naast de voordelen voor jouw persoonlijke merk zorgt het gebruik van LinkedIn ook voor betere awareness en het opbouwen van een goede reputatie voor het bedrijf waar jij werkzaam bent. Je van je beste kant laten zien is dus zowel een pluspunt voor jou, als voor het bedrijf waar je werkt.

Verder kan LinkedIn voor behoorlijk veel websiteverkeer zorgen, als je het op de juiste manier aanpakt. Belangrijk hierbij is om regelmatig links te plaatsen naar je website of een andere bron, afhankelijk van de fase waar je je op richt en wat je doel is.

Wist je dat 96% van de content marketeers, werkzaam binnen een B2B-bedrijf, LinkedIn gebruiken als kanaal voor organische social marketing? Lees onze blog over hoe je content marketing op een slimme manier kan inzetten.

Er zijn dus meerdere redenen om actief aan de slag te gaan met LinkedIn. Maar welke mogelijkheden zijn er?

Het LinkedIn algoritme: hoe werkt het?

Nu je weet waarom LinkedIn een belangrijk kanaal is voor B2B marketing, is het ook belangrijk om te begrijpen hoe het platform precies omgaat met jouw posts.

Heb je je weleens afgevraagd waarom je bepaalde posts wel ziet en andere juist verborgen blijven?

Dit heeft alles te maken met het algoritme.

Hieronder een aantal belangrijke tips over hoe je het beste om kunt gaan met het LinkedIn algoritme.

Wanneer kan je het beste iets posten?

De dagen waarop je het beste een post kan plaatsen zijn op dinsdag, donderdag en zaterdag. Onderzoek wijst uit dat je post plaatsen in de ochtend tussen 08:00u en 10:00u de meeste kans van slagen heeft.

The 'make or break' rule

De eerste twee uur na het posten van je bericht tellen het zwaarste. 'Hoezo dat?' horen we je al denken. Binnen deze tijd bepaalt LinkedIn namelijk of je post naar beneden wordt gehaald ('afgewezen'), of dat deze juist een boost krijgt. Dit wordt bepaald aan de hand van de hoeveelheid engagement op de post.

Interactie met je volgers

Creëer voldoende interactie. Wist je bijvoorbeeld dat een klik op 'meer weergeven' veel meer oplevert dan een 'like' op je post? Dat betekent dus dat je gelijk de aandacht moet proberen te trekken en mensen nieuwsgierig moet maken!

De weging van een comment

Wanneer je een comment plaatst, is het belangrijk om minimaal vijf woorden te gebruiken. Dit betekent ten eerste +8% meer bereik voor de content maker, maar, nog belangrijker: de kans dat jouw comment wordt gezien op de feed van iemand anders, wordt hiermee met 6% vergroot. Bovendien kan een comment plaatsen op je eigen post voor 15%-20% meer bereik zorgen - behalve als dat dit de eerste comment is!

Tot slot: een comment weegt 4x zwaarder dan een 'like' en 7x zwaarder wanneer deze in de eerste 2 uur is geplaatst.

Nog een paar belangrijke puntjes

  • Houd 1200 tot 2000 karakter aan per post
  • Zorg ervoor dat men zolang mogelijk op je post blijft 'hangen'. Denk aan het vaker plaatsen van een document, video, lange teksten etc.
  • Wanneer je actief engaged met de content van connecties, zal je ook meer engagement op je eigen posts ervaren.
  • Gebruik 3-5 hashtags én creëer een persoonlijke hashtag

Creator mode

Sinds maart 2021 heb je de mogelijkheid om je profiel op 'creator mode' te zetten. Dit is vooral interessant voor LinkedIn-gebruikers die ambitie hebben om bijvoorbeeld hun personal brand te vergroten.

Door deze 'mode' in te zetten veranderen er een paar features op je LinkedIn pagina. Zo krijgt je content meer 'voorrang' vergeleken met de andere onderdelen van je pagina. Daarnaast kunnen mensen je ook volgen, in plaats van alleen een connectieverzoek sturen. Hiermee kan je bijvoorbeeld makkelijk social proof inzetten, bovendien ontvang je hierdoor (hoogstwaarschijnlijk) een stuk minder connectieverzoeken per dag.

Belangrijk om te weten over creator mode:

  • Het verhoogt niet het bereik / de engagement van je content
  • Het verhoogt wél je bereik met 15% als je content hashtags bevat die zijn gehighlight op je profiel
  • Door het gebruik van creator mode ontvang je 3x minder connectieverzoeken
  • Je bereik wordt gebaseerd op je volgers, niet op je connecties.

Dit waren in een notendop de belangrijkste punten wat betreft het LinkedIn algoritme. Laten we nu een kijkje nemen naar het type posts wat je op LinkedIn kunt plaatsen.

Welke opties heb je om te posten op LinkedIn?

Berichten plaatsen

De eerste optie is een bericht plaatsen. Deze bestaat alleen uit tekst en de maximale lengte is sinds kort verhoogd tot 3000 karakters. Bij het opstellen van een bericht heb je drie opties.

De eerste optie houdt in dat je je bericht met iedereen deelt (dus met mensen op en buiten LinkedIn). De tweede optie houdt hetzelfde in als de eerste, echter wordt het bericht hierbij ook op Twitter geplaatst.

Tot slot heb je ook de keuze om het bericht alleen met je connecties te delen.

Hier begin je met het schrijven van een bijdrage
Een bericht kun je delen met verschillende groepen

Foto’s

Wist je dat LinkedIn-posts die een foto bevatten, een twee keer zo hoge engagement kunnen verwachten? Daarnaast is het ook verstandig om grotere afbeeldingen te posten, hiermee verhoog je je CTR met zo’n 38%. LinkedIn raadt zelf aan om afbeeldingen van 1200 x 627 pixels te plaatsen.

Een foto plaatsen doe je zo

Video’s

Er is ook de mogelijkheid om een video te delen. Door middel van een video trek je veel sneller de aandacht dan wanneer je een normaal bericht plaatst.

Belangrijk hierbij is het toevoegen van ondertiteling. Hierdoor grijp je eerder de aandacht van kijkers die hun geluid gedempt hebben. Deze ondertitels kun je er via LinkedIn eenvoudig onder zetten.

Video’s doen het uitzonderlijk goed op LinkedIn

Een video met ondertiteling

Artikelen

Je kan ook een artikel schrijven op LinkedIn en deze direct delen. Het zou zomaar kunnen dat de redactie van LinkedIn jouw artikel deelt met het gehele LinkedIn netwerk.

Maar ook als expert je kennis delen over een bepaald onderwerp kan aanleiding zijn om hier gebruik van te maken. Dit is vooral handig als je zelf nog niet beschikt over een eigen website of blog(platform).

Plaats artikelen als je nog geen eigen website of blog hebt
Een artikel schrijven op LinkedIn

Documenten

Dan is er ook nog de optie om een document te delen. Deze optie kun je gebruiken om een aantal slides te laten zien, vergelijkbaar met de vormgeving van een presentatie.

Ook deze optie kan gebruikt worden om specifieke kennis te delen. Denk bijvoorbeeld aan het laten zien van een e-book, whitepaper, of andere visuele informatie.

Bedenk een pakkende titel waardoor gebruikers snel op het document zullen klikken. Een voorbeeld is hierin een vraag verwerken. Dit trekt gelijk de aandacht van jouw LinkedIn publiek.

Een document plaatsen doe je in PDF vorm

Voorbeeld van een document LinkedIn-post

Poll

Verder kan je ook nog een poll aanmaken. Dat gaat erg makkelijk: met een vraag en minimaal twee opties heb je er al één gecreëerd. Je kan ook de duur van de poll bepalen. Hierbij kies je of deze één dag, drie dagen, een week of twee weken loopt.

Een poll maakt het veel eenvoudiger om data te verzamelen, in plaats van deze handmatig te moeten vergaren. Daarnaast kan je met behulp van een poll op een laagdrempelige manier snel om feedback vragen.

Mensen kunnen namelijk nog wel eens te lui zijn om comments achter te laten, maar met één klik kost stemmen in een poll nagenoeg geen moeite!

Wat belangrijk is om in het achterhoofd te houden is dat LinkedIn niet alle soorten vragen toestaat. Zo is het niet mogelijk om te vragen naar gevoelige gegevens van je volgers, zoals afkomst of politieke overtuigingen.

Een poll (opiniepeiling) posten

Nu ken je alle verschillende type LinkedIn posts. Maar hoe begin je hiermee en wat is belangrijk bij het creëren van de perfecte LinkedIn post?

Tips om de perfecte LinkedIn post te schrijven

1. Kies het juiste type voor je post

Hierboven zijn de verschillende soorten posts al beschreven. Maar wanneer kies je nou welk type post? Een simpele tekst is in principe vaak al voldoende, maar zeker korte video’s (met ondertiteling), ‘thumbstopping’ foto’s, polls en carrousel (document) posts doen het goed.

Denk goed na over het doel van de post. Wil je een korte mededeling doen? Gebruik dan de bericht-optie. Maar wil je wat meer kennis kwijt over een specifiek onderwerp? Overweeg dan om een artikel of document te plaatsen.

2. Houd je post behapbaar

Houd je post behapbaar, maar maak hem niet te kort. Het is belangrijk dat je post uit meer dan vijf regels bestaat, omdat je dan een ‘meer weergeven’ knop te zien krijgt.

Het LinkedIn algoritme ziet het klikken op deze knop als een teken dat jouw post meer bereik verdient. Handig om dus in het achterhoofd te houden.

3. Voeg emoji’s toe

Iedereen houdt van emoji’s. Toepasselijk gebruik van emoji’s kan je teksten opfleuren en maakt het laagdrempeliger hier interactie mee te vertonen. Gebruik er echter niet teveel. Overmatig gebruik kan ervoor zorgen dat je bericht er minder professioneel en strak uitziet.

Kun je niet kiezen? Overweeg een ✅ of 🎯 te gebruiken in plaats van de bullets in een bullet list.

4. Vermijd externe links

Het gebruik van externe links in je post heeft een negatief effect op het bereik van je post. LinkedIn heeft namelijk liever niet dat gebruikers het platform verlaten.

Ook het delen van de post van iemand anders levert trouwens een lager bereik op. Wil je toch graag een externe link delen met je netwerk, zet deze dan in de comments.

5. Denk aan je doelgroep

Weet wie je publiek is en voor wie je schrijft. Hou bij het opstellen van je post altijd je doelgroep in gedachte. Wees consistent in het schrijven voor deze doelgroep, zodat zij gewend kunnen raken aan je posts.

6. Wees authentiek

Wees vooral jezelf. LinkedIn kan misschien overkomen als dat professionele platform waar je je vooral voor moet doen als de ‘carrière’-jij. Maar niets is minder waar. Onthoud dat je op dit sociale netwerk ook gewoon met mensen in gesprek gaat.

Een leuke grap of fun fact mag wel op z’n tijd. Zie hieronder een voorbeeld van Lewis Finch waarin hij een interessant gesprek voert met een koe (ja, echt - geen grap!).


LinkedIn-post van Lewis Finch

7. Lok interactie uit

Interactie met je connecties is heel belangrijk op LinkedIn. Stel directe vragen, gebruik een duidelijke call-to-action (CTA) aan het einde van je post, of probeer iets intrigerends of provocerends te zeggen.

Hoe meer interactie mensen met je post vertonen, hoe meer je bereik vergroot zal worden. Straks ga je nog viral!

8. Gebruik hashtags

LinkedIn vind het fijn als je hashtags in je post gebruikt. Over het algemeen is de regel: gebruik drie hashtags, het liefst onderaan je post.

Je kunt potentiële hashtags intypen in de LinkedIn zoekbalk om te kijken of deze veel gevolgd worden. Dit helpt je een weloverwogen keuze te maken.

9. Reageer op de comments

LinkedIn is een social media platform waarop het onderhouden en uitbreiden van je netwerk centraal staat. Het is dus belangrijk om de juiste gesprekken te voeren met de juiste mensen. Reageren op de comments is hier een essentieel onderdeel van.

Voorbeelden van goede B2B LinkedIn posts

Nu hebben we zowel alle soorten verschillende LinkedIn posts hebben doorgenomen, als je een aantal tips gegeven voor het opstellen van de perfect post. Laten we nu eens een kijkje nemen naar hoe de echte LinkedIn influencers dit aanpakken.

Voorbeeld #1: Chris Walker

Onderstaande post van Chris Walker (CEO van Refine Labs) bestaat uit een bericht met een toegevoegde video. Er wordt op verschillende manieren goed gebruik gemaakt van de tips die we hierboven noemde.

Ten eerste begint de post met het trekken van de aandacht: er wordt een probleem geschetst. Hierdoor wil je als lezer meteen meer weten. Daarnaast is het een vrij lange post, maar door gebruik te maken van veel witregels blijft het een behapbaar en duidelijk verhaal.

Tenslotte bevat de toegevoegde video ondertiteling. Hiermee wordt het jou als lezer makkelijker gemaakt om deze te bekijken, zónder eerst je oortjes te moeten pakken.

LinkedIn post voorbeeld 1: Chris Walker, CEO Refine Labs

Voorbeeld #2: Niels Zee

In deze post van Niels Zee worden verschillende tips gegeven om je budget te verlagen. De post bestaat uit een bericht, met daar een document aan toegevoegd. Dit document bestaat uit elf slides en geeft wat meer toelichting over de tips.

Het juiste gebruik van witregels, emoji’s en goede hashtags maakt het een schoolvoorbeeld van een LinkedIn post die voor veel interactie zorgt.

LinkedIn post voorbeeld 2: Niels Zee

Voorbeeld #3: Max van den Ingh

Het laatste voorbeeld is van Unmuted founder Max van den Ingh. In dit geval is er gekozen om een bericht te plaatsen met daarin een poll.

In dit voorbeeld wordt op een slimme manier gebruik gemaakt van de poll-functie. Max was namelijk toevallig net bezig met het organiseren van een webinar.

Maar hoe kom je er nou op een snelle manier achter wat daar het juiste tijdstip voor is? Door een duidelijke en eenvoudige vraag te stellen kwam hij er met 281 stemmen al snel achter hoe de meeste mensen uit zijn netwerk hierover denken.

Stel bij een poll dus een vraag die makkelijk te beantwoorden is, zodat deze veel bruikbare informatie oplevert.

LinkedIn post voorbeeld 3: Max van den Ingh

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het schrijven van LinkedIn posts?

Neem contact op met ons team en kom erachter wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen.

Volg je ons al?
Inhoudsopgave
Inhoudsopgave
Ontvang highlights uit de House of Demand podcast direct in je inbox
Welkom, je bent in the house 😎
Yikes! Daar ging iets mis, probeer het nog een keer

Klaar om ook een succesverhaal te worden?

*Komend kwartaal is er nog slechts 1 plek beschikbaar.