Door op “Accepteren” te klikken, stem je in met het opslaan van cookies op je apparaat om de navigatie op de site te verbeteren, het gebruik van de site te analyseren en ons te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie.

Zo zet je succesvol PR in voor B2B SaaS funding aankondigingen

19/9/2024
10
min leestijd
Zo zet je succesvol PR in voor B2B SaaS funding aankondigingen
1/2/2024
10
min leestijd

Wanneer jouw startup financiering krijgt, is het slim om de wereld hiervan op de hoogte te brengen. Het is namelijk een belangrijke mijlpaal om te vieren.

Dit nieuws trekt mogelijk nieuwe collega’s en klanten aan. En dat is niet alles: jouw bedrijf staat positief in de spotlight. Andere partijen zullen het zien, en de kans bestaat dat een journalist een interview met je wil afnemen.

Kortom, genoeg redenen om tijd te steken in een PR-campagne. Maar hoe pak je dat nu aan? In dit artikel delen we een handig stappenplan voor het genereren van waardevolle publicaties.

Waarom PR de moeite waard is voor je funding aankondiging

Maar eerst, wat bedoelen we nu precies met PR? PR staat voor ‘Public Relations’. Tegenwoordig heeft dit een heel andere betekenis gekregen.

We spreken namelijk sneller van PR als iemand iets publiceert over je bedrijf, zonder dat je daar expliciet voor betaalt.

Het is een ontzettend krachtig medium. Wanneer je je kunt associëren met bekende media outlets, kun je jouw merk een flinke boost geven.

Daarnaast beïnvloeden externe publicaties vaak de koopreis van potentiële klanten op een positieve manier en kan het een waardevol onderdeel zijn van je demand generation strategie

Publicaties komen niet zomaar aanvliegen. Gelukkig zijn fundingaankondigingen relatief makkelijk te verspreiden via de media. Het is namelijk altijd een nieuwtje. Het feit dat een andere partij genoeg vertrouwen heeft in jouw oplossing om erin te investeren, is nieuwswaardig.

Investeringen zijn tijdgebonden en relevant voor jouw specifieke markt. Het is dus zeker de moeite waard deze kans aan te grijpen.

Redenen om PR in te zetten voor de aankondiging van een investering

Nog niet overtuigd? We zetten een aantal redenen op een rij waarom het de moeite waard is tijd en energie te steken in een PR-campagne.

  • Het genereert zichtbaarheid en merkbekendheid
  • Het helpt vertrouwen en geloofwaardigheid op te bouwen
  • Het onderhoudt relaties met huidige en potentiële investeerders
  • Het helpt bij het genereren van nieuwe partnerships
  • Het maakt het aantrekken van talent makkelijker
  • Het heeft een positieve invloed op de koopreis van je potentiële klanten

Zo kondig je jouw funding aan met PR: 4 stappen

Fantastisch nieuws, je ontvangt (binnenkort) een investering. Het is dus de moeite waard dit te delen met de media. Maar waar begin je? We geven je praktische tips aan de hand van vier stappen die je helpen je nieuws te delen met de rest van de wereld.

1. Begin bij het verhaal: wat is het haakje? 

Het haakje is een van de belangrijkste onderdelen van je bericht. Dat je geld ontvangt is één, maar wat ga je met die investering doen? Zonder die informatie zul je weinig interesse ontvangen van journalisten. Zij moeten tenslotte ook nieuwe lezers aantrekken en tevreden houden.

Aan de basis van het haakje ligt je strategisch narratief. Dit is de boodschap die jij wil meegeven aan iedereen die je wil bereiken met je bedrijf. Wat is het bestaansrecht van je bedrijf en waarom doe je wat je doet?

Vervolgens kun je nadenken over het specifieke haakje van je bericht. Ga je jouw investering gebruiken om nieuwe medewerkers aan te nemen? Prima, maar je strategisch narratief helpt je die boodschap op een relevante manier naar buiten te brengen.

Wat wil je bereiken met al die nieuwe medewerkers? Waar willen jullie naartoe in de nabije toekomst en waarom is dat belangrijk voor potentiële klanten? Uiteindelijk lost jouw software bepaalde pijnpunten op. Is dat niet het geval? Dan had je die investering waarschijnlijk nooit binnengehaald.

Zorg dus dat dit goed naar voren komt in je aankondiging. Maar wat moet er nu allemaal in je bericht staan om de kans op plaatsingen te vergroten?

De belangrijkste elementen van een funding aankondiging in de media

Garantie op media coverage is er nooit. Maar er zijn een aantal elementen die je mee kunt nemen om de kans op relevante plaatsingen in de media te vergroten.

  • Het investeringsbedrag
  • Huidig formaat van je bedrijf en het type investering (series A, B, C, etc.)
  • Wat ben je van plan met het geld en wat is je toekomstvisie?
  • In welke markten ben je actief en zijn er plannen om uit te breiden?
  • Quotes van een founder en investeerder
  • Relevante data over je bedrijf en gebruikers
  • Achtergrondinformatie; voeg een boilerplate toe over je bedrijf en de investeringspartij(en) aan het eind

2. Bepaal relevante kanalen

Wil je slagen in PR, dan is een goede perslijst cruciaal. Dit is géén statische lijst die je eenmalig maakt en nooit meer bijwerkt. Het is essentieel om je bericht te matchen met de juiste journalisten.

Wie heeft er al eerder over jouw niche of onderwerpen geschreven? Dat zijn de personen die mogelijk interesse hebben in je verhaal. Maar je kunt ook denken op lokaal of landelijk niveau.

Journalisten kijken naar verschillende aspecten van je bedrijf om te bepalen of ze interesse hebben in jouw nieuws.

  • Wie is je doelgroep? In welke markten ben je actief?
  • Wat is de grootte van je bedrijf? Start-up versus enterprise bijvoorbeeld.
  • Welk probleem lost jouw bedrijf op?
  • Werkt je bedrijf met een bepaalde technologie?
  • Is er al eerder over concurrenten geschreven?

Populaire websites die over funding schrijven

Wanneer het gaat om aankondigingen rondom een investering, zijn er in Nederland (en daarbuiten) een aantal populaire websites die je kunt benaderen. We sommen ze voor je op.

Wel zo makkelijk voor een eerste perslijst, waarbij de kans groot is dat je nieuws wordt geplaatst.

Pro-tips voor meer publicaties van je funding aankondiging 

Je wil natuurlijk een zo groot mogelijk bereik realiseren met je PR-campagne. Daar kun je nog een aantal dingen voor doen. We geven je een aantal pro-tips.

Zorg dat je bedrijf een pagina heeft op Crunchbase

Crunchbase is een website waar voornamelijk techbedrijven en startups worden vermeld. De website is oorspronkelijk opgezet door TechCrunch om gemakkelijk bij te houden welke bedrijven investeringen zoeken of ontvangen hebben.

Inmiddels is Crunchbase een grote database en opslagplaats geworden van zakelijke informatie voor de technische wereld. Je kunt eenvoudig zelf een profiel aanmaken op deze website. Dit helpt mee om geloofwaardigheid op te bouwen bij journalisten.

Benader TechCrunch

In B2B SaaS staat TechCrunch bovenaan de PR-ladder. Het is namelijk een internationale website gericht op nieuws over start-ups en founders.

Coverage verkrijgen is niet eenvoudig, maar wanneer je wordt gedeeld op TechCrunch, kun je ervan uitgaan dat het je merk een flinke boost en enorm veel bereik geeft.

Vergeet het ANP niet

Aan de basis van ieder nieuws in Nederland staat het ANP: het Algemeen Nederlands Persbureau. Wist je dat je het ANP ook op de hoogte kunt stellen van je investeringsaankondiging via nieuwsdienst@anp.nl? Het is geen garantie voor publicaties, maar zorgt er wel voor dat meer journalisten op de hoogte zijn van jouw bericht.

3. Leg contact met de juiste journalisten

Nu je de media hebt geselecteerd om je perslijst te maken, is het belangrijk de juiste journalisten te vinden. Dit kun je doen door op de websites van je geselecteerde media te kijken welke journalisten soortgelijke berichten hebben geschreven.

Daar vind je vaak ook de contactgegevens bij, en dat is van groot belang. Je kunt namelijk met algemene redactie-mailadressen al succes boeken, maar nog beter is het om je bericht te personaliseren en te richten tot de juiste persoon. Ook is het slim van tevoren al contacten te leggen via LinkedIn.

Houd je bericht kort en bondig en geef aan waarom het relevant is voor de lezer. Ook hier kunnen we een extra tip geven. Voeg het bericht namelijk niet toe als bijlage maar direct in de email.

Dat maakt het zo gemakkelijk mogelijk voor journalisten om te bepalen of het bericht relevant is of niet. Journalisten zijn ontzettend druk en ontvangen dagelijks enorme hoeveelheden berichten met nieuws waar ze in moeten shiften.

Het is ook raadzaam om een lijst op te bouwen in bijvoorbeeld Google Sheets. Zo bouw je een eigen database op met gegevens zoals naam, functie, mailadres, telefoonnummer en de organisatie. Dit maakt het makkelijker om ook daadwerkelijk relaties op te bouwen en ze vaker van relevant nieuws te voorzien.

4. Bereik maximaliseren

Wanneer je bericht klaar is voor distributie en verstuurd wordt, zijn er nog een aantal zaken die je kunt meenemen om je bereik te maximaliseren.

Informeer journalisten op het juiste moment

‘Timing is everything’. Je PR-succes staat of valt met de juiste timing. Je kunt ervoor kiezen één website of blad de scoop te geven en het dus als eerste naar die journalist te sturen. Dit verhoogt de kans op plaatsing.

Verder zijn dinsdag, woensdag en donderdag de beste dagen om je bericht uit te sturen. De maandagochtend en vrijdagmiddag zijn een no-go; het is dan spitsuur op de redactie.

Ook kun je het bericht het beste zo vroeg mogelijk, in de ochtend, uitsturen. Er wordt namelijk altijd nog wat gesleuteld aan het bericht en daardoor geef je de journalist wat meer tijd.

Zorg voor support van je investeerders

Investeerders komen geregeld in het nieuws. Zij hebben daarmee vaak ook al goede relaties met de media opgebouwd. Wil je de kans vergroten op een “big PR bang”? Vraag dan of ze helpen het bericht te distribueren met hun perslijst.

Repurpose de content en plaatsingen

Wanneer je bericht de eerste publicaties heeft bereikt, zorg dan dat je de beste link deelt in een LinkedIn post op je persoonlijke profiel. Vraag collega’s en investeerders om hetzelfde te doen.

Daarnaast kun je het bericht zelf ook op je website delen en bijvoorbeeld extra uitlichten met een banner op de homepage. Dit is namelijk ook een vorm van social proof.

Houd het ook niet bij slechts één LinkedIn post. Je kunt delen uit het bericht gebruiken voor meerdere posts, verspreid over een aantal dagen. Des te vaker je jouw verhaal deelt, des te beter het blijft hangen.

Je LinkedIn post kun je vervolgens weer als ‘LinkedIn Thought Leader’ advertentie inzetten voor meer bereik. Vergeet geen Matched Audience klaar te hebben staan, zodat je jouw ideale klantgroep bereikt.

Dit zijn slechts een aantal ideeën. Er is nog veel meer mogelijk. Zorg er in ieder geval voor dat je het bericht niet alleen via de media verspreid en maak het onderdeel van je content marketing plan.

Langetermijnvoordelen van PR rondom je investering

We schreven aan het begin van dit artikel al over de voordelen van PR en waarom het de moeite waard is er tijd en energie in te steken.

We willen je nog meegeven dat PR een volgende keer minder tijd kost. Zie het dus ook als een investering. Het levert aanvullende interesse en credits op bij journalisten. Dit maakt het makkelijker een nieuw bericht in de media te krijgen.

Of leuker nog, wanneer journalisten naar jou toekomen voor jouw input op een bepaald nieuwsitem. Zo gaat de PR-bal voor je rollen en zul je er continu voordelen uit kunnen halen. 

Wat PR nog meer voor jouw B2B SaaS bedrijf kan betekenen

Het mag duidelijk zijn dat je PR niet moet onderschatten, maar zeker ook niet mag vergeten. PR wordt echter nog vaak gezien als publicaties die in vakbladen en kranten verschijnen. Tegenwoordig heeft het een bredere betekenis gekregen.

Je hebt verschillende PR-soorten waar je iets mee kunt doen. Hierbij kun je denken aan:

  • Interviews in de media
  • Gastartikelen
  • Radio interviews
  • Podcast afleveringen
  • Publicaties in de krant of in een tijdschrift
  • Panels op events 
  • Memorabele gebeurtenissen zoals awards

Buiten het delen van investeringsnieuws, kan PR je helpen resultaten te verhogen.

We kunnen ons voorstellen dat het lastig is dit allemaal intern op de rit te krijgen. Afhankelijk van hoe volwassen je organisatie is, je budget, de tijd die je erin wil steken en hoe frequent je in de media wil komen, kun je ervoor kiezen te werken met een agency, freelancer of iemand ervoor aan te nemen.

Ga niet direct voor de homerun, maar bepaal de relevante kanalen en denk goed na over jouw unieke verhaal. Dan is de kans op succes het grootst.

Meer weten over PR voor B2B SaaS of specifiek het aankondigen van je funding? We deelden eerder handige insights in onze House of Demand podcast - Wat PR met de koopreis kan doen

Beluister de aflevering en neem gerust contact met ons op en we denken graag met je mee.

Je B2B SaaS merk versterken met PR?

Bij Unmuted staat PR altijd op de radar. Neem vrijblijvend contact op, en we laten je zien hoe je PR kunt inzetten om je resultaten te verhogen.

Volg je ons al?
Inhoudsopgave
Inhoudsopgave
Ontvang highlights uit de House of Demand podcast direct in je inbox
Welkom, je bent in the house 😎
Yikes! Daar ging iets mis, probeer het nog een keer

Klaar om ook een succesverhaal te worden?

*Komend kwartaal is er nog slechts 1 plek beschikbaar.