Door op “Accepteren” te klikken, stem je in met het opslaan van cookies op je apparaat om de navigatie op de site te verbeteren, het gebruik van de site te analyseren en ons te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie.

Wat doet een B2B SaaS marketing agency?

8/3/2024
5
min leestijd
Wat doet een B2B SaaS marketing agency?
27/10/2023
5
min leestijd

In de laatste 7 jaar is de SaaS industrie wereldwijd met 500% gegroeid. Dit is zeker ook in Nederland terug te zien. Er komen steeds meer B2B SaaS bedrijven bij en bestaande techbedrijven worden steeds groter.

Maar hoe zorg je er nou voor dat ideale klanten juist bij jouw bedrijf terechtkomen? En hoe zorg je ervoor dat ze dan ook echt een betalende klant worden?

Een van de manieren om dit voor elkaar te krijgen is door met een B2B SaaS marketing agency samen te werken. Maar wat doet zo’n agency nou eigenlijk? In dit artikel vertellen we je daar meer over.

Wat is B2B SaaS? 

De termen en afkortingen vliegen je om de oren in de start- en scale-up wereld. Dit maakt het soms lastig om up-to-date te blijven.

B2B SaaS is één van die termen en betekent: Business to Business Software as a Service.

Dit zijn bedrijven die cloud-based software verkopen aan andere bedrijven. Voornamelijk via de bekende abonnementsvorm.

B2B marketingstrategieën en het verschil met B2C

Het voornaamste verschil tussen B2B en B2C (Business to Consumer) is het uitgangspunt van de doelgroep.

Daar waar consumenten producten kopen voor zichzelf met hun eigen geld, werken B2B bedrijven met doelstellingen, budgetten en daarbij horende verantwoordelijkheden.

Een belangrijk punt om niet te vergeten, is dat het uiteindelijk om marketing naar mensen gaat. Mensen waarbij dezelfde principes gelden als bij B2C marketing.

Een groot verschil is dat de gemiddelde SCL (Sales Cycle Length) langer is bij B2B klanten. Deze moeten veelal de beslissing overleggen met collega’s of deze in ieder geval goed kunnen onderbouwen. Net even wat anders dan iemand die ‘s avonds op de bank wat nieuwe kleren besteld dus.

De B2B koopreis is complexer dan je denkt

Welke soorten marketing sluiten goed aan bij B2B SaaS? 

Er zijn verschillende manieren om B2B SaaS marketing aan te pakken. Bij Unmuted geloven wij in een combinatie van Growth Marketing en Content Marketing. Laten we daar even wat verder op ingaan:

Growth Marketing 

Growth marketing is een proces gericht op het groeien van je bedrijf door je doelgroep zo effectief mogelijk te bereiken en daarnaast specifieke doelgebieden te optimaliseren.

Dit gebeurt aan de hand van (doorgaans) data-gedreven experimenten die veelal worden uitgevoerd door een multidisciplinair marketingteam. 

Content Marketing 

Content marketing is een strategische aanpak die zich focust op het creëren en verspreiden van waardevolle, relevante en consistente content. Om op die manier een specifiek publiek aan te trekken. 

Dit publiek moet duidelijk gedefinieerd zijn om content marketing succesvol te laten zijn.

Het verschil tussen een B2B SaaS marketing agency en in-house marketeers 

Naast de keuze voor een passende marketingstrategie, zijn er ook verschillende mogelijkheden omtrent de uitvoering hiervan.

Zo kun je er voor kiezen intern marketeers aan te nemen of met een marketing agency samen te werken.

Beide opties hebben zo zijn voordelen. Wij hebben er hier een paar voor je op een rijtje gezet.

In-house marketers: 

  • Altijd beschikbaar (tijdens kantooruren, uiteraard)
  • Ook inzetbaar voor ondersteuning bij andere taken binnen het team
  • Vaak erg betrokken bij de gehele organisatie

Marketing agencies:

  • Meer expertise via verschillende consultants
  • Focus door gebrek aan interne afleiding
  • Snelheid en kwalitatief hoogwaardige uitvoering

Vaak zie je ook dat bedrijven met een in-house marketing team samen werken met een marketing agency. Zowel om tijd te besparen als hulp te krijgen bij specifieke expertises zoals SEO en advertising.

De beste B2B SaaS marketingstrategieën 

Het verschilt per B2B SaaS bedrijf wat uiteindelijk de beste marketingstrategie is. Er zijn wel 2 marketingstrategieën waar wij bij Unmuted erg fan van zijn. Omdat ze gewoon heel goed werken. 

Demand Generation

Bij het demand generation framework staat de vraag centraal: hoeveel vraag is er naar jouw product? En daaropvolgend: kun je de vraag naar jouw product actief vergroten?

Demand generation activiteiten richten zich niet op het verzamelen van contactgegevens, maar op het vergroten van de bekendheid van jouw product categorie.

Vooral B2B bedrijven met innovatieve producten of oplossingen kunnen hier veel baat bij hebben, en zouden volgens ons moeten overstappen van lead gen naar demand gen.

Demand Capture

Waar je met demand generation meer vraag naar jouw product of service genereert, is demand capture de manier om op deze vraag in te spelen en deze om te zetten in omzet.

Veel bedrijven willen daarom de demand capture eerst op orde hebben, om zo geen sales mis te lopen.

Demand creation en demand capture zijn als de verdediging en aanval van een voetbalteam

Onderdelen van een B2B SaaS marketing playbook

Goede workflows zijn echt je beste vriend wat betreft marketing. Zo kun je tijd besparen op handmatige taken en houd je meer tijd over om toffe strategieën te kunnen bedenken.

Bij Unmuted werken wij veel met playbooks. Een marketing playbook is een handboek waarin de stappen van een strategie en tactiek worden omschreven. Van het bepalen van de doelgroep tot het meten van de resultaten.

Wat een playbook zo handig maakt is dat een nieuw idee met focus op 4 afgebakende aspecten omgezet kan worden in een ready-to-go project. Deze kan vervolgens duidelijk aan teamgenoten en klanten voorgelegd worden.

Er zijn ook bepaalde playbooks die je op meerdere projecten toe kunt passen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het lanceren van een podcast of het maken van collaborative content.

Dit zijn de 4 belangrijkste aspecten van een B2B SaaS marketing playbook: 

  • Targeting: Wie wil je bereiken? 
  • Content: Wat ga je maken?
  • Distribution: Hoe ga je dit verspreiden?
  • Pulse: Hoe weten we of het effectief is geweest? 

De juiste B2B SaaS marketing agency voor jouw bedrijf vinden

Nu je wat meer weet over wat een B2B SaaS marketing agency doet, zit je er misschien aan te denken om zelf ook met een agency in zee te gaan. Het allerbelangrijkste is dat je een agency vindt die bij jou en jouw bedrijf past.

Bedenk voor jezelf welke soort samenwerking de beste match is voor jouw doelen. Denk ook na over welke taken jij zou willen uitbesteden aan een agency.

Wij kennen toevallig het beste B2B marketingteam van Nederland 👀

Wil jij een agency die pro-actief aan de slag gaat met eigen ideeën of heb je zelf liever wat meer controle. Hoe vaak zou jij het liefst contact hebben met de agency en welke expertises heb jij nodig?

Door hier goed over na te denken vind je hoogstwaarschijnlijk zo de agency die bij jou past en kunnen jullie samen aan de slag. Met als hoofddoel natuurlijk de groei van jouw bedrijf.

Zoek jij een B2B SaaS marketing agency?

Wie weet is Unmuted wel de perfecte match voor jou. Plan een vrijblijvend gesprek met ons in.

Volg je ons al?
Inhoudsopgave
Inhoudsopgave
Ontvang highlights uit de House of Demand podcast direct in je inbox
Welkom, je bent in the house 😎
Yikes! Daar ging iets mis, probeer het nog een keer

Klaar om ook een succesverhaal te worden?

*Komend kwartaal is er nog slechts 1 plek beschikbaar.