Videomarketing voor B2B SaaS: 7+ formats die je moet maken
Videomarketing wordt vaak gezien als een dure investering die vooral goed werkt voor B2C bedrijven. Niets is echter minder waar.
Je kunt namelijk ook laagdrempelig starten met het inzetten van video als onderdeel van je contentstrategie. Dat zal alleen maar belangrijker worden in het B2B SaaS landschap. Potentiële klanten worden steeds kritischer, mede dankzij de opmars van LLM’s als ChatGPT.
Het inzetten van video zou daarom een ‘no-brainer’ moeten zijn. Het is een krachtige manier om producten te tonen, kennis te delen, merkbekendheid te vergroten en uiteindelijk vraag naar je product te creëren.
Daarnaast kijkt de gemiddelde persoon zo’n 17 (!) uur aan videomateriaal per week. Video is het contentformat waar wij op dit moment gewoonweg het meest aan gewend zijn. Dat zal in 2024 niet anders zijn.
Maar welke videoformats werken specifiek voor B2B SaaS? Met welke formats zou je nu, direct aan de slag moeten? En hoe kun je dat eenvoudig klaarspelen?
De beste formats voor B2B videomarketing
Geen zin om het volledige artikel te lezen? Onderstaande video vertelt je precies waarom je video moet inzetten, welke formats het beste werken en hoe je daar laagdrempelig maar succesvol mee kunt starten.
Waarom je op videomarketing moet inzetten voor B2B SaaS
Het is tegenwoordig eigenlijk geen optie meer om niets met video te doen. Je klanten willen zo snel en effectief mogelijk informatie verkrijgen. Uit onderzoek van Forbes blijkt dat maar liefst 65% van beslissers een website bezoekt na het zien van een video.
B2B SaaS bedrijven verkopen vaker dan niet complexe software producten. Video helpt complexe concepten vereenvoudigen en de trekt makkelijker de aandacht van potentiële kopers.
Dat klinkt allemaal interessant, maar wat verstaan we nu precies onder videomarketing?
Wat bedoelen we überhaupt met videomarketing?
Videomarketing is het inzetten van video’s om producten, diensten of merken te vermarkten. Het laat je gemakkelijk complexe zaken begrijpelijk uitleggen, betrokkenheid vergroten en moedigt kijkers aan actie te ondernemen.
Video is geen optionele tactiek, maar een strategische noodzaak om succes te behalen in de competitieve B2B SaaS-markt.
Videomarketing trends voor B2B SaaS in 2024
Of het nu gaat om een advertentie van 30 seconden, een ‘how-to’ video of livebeelden, het inzetten van video wordt steeds vaker toegepast. In zo’n veranderlijke context ontstaan ook steeds sneller nieuwe trends.
Short-form video
Dit is eigenlijk een classic. Korte videocontent is en blijft populair dankzij Instagram reels, YouTube shorts en TikTok. Deze platforms maken het laagdrempelig om video's te creëren en herkenbare content te delen. Het concept staat daarbij voorop en bepaalt het succes van je video.
In B2B SaaS wordt hier, in tegenstelling tot B2C marketing, nog veel te weinig gebruik van gemaakt.
Experimenten en interacties
Iteraties worden daarnaast steeds belangrijker om video succesvol in te zetten. Het hoeft geen weken meer te duren voor een video gepubliceerd wordt. Er worden vaker simpele video's geplaatst, zoals statische varianten, om te kijken of het concept aanslaat.
Zodra het concept aanslaat, kun je de video met nieuwe iteraties en aanvullingen verder verbeteren en grootschalig promoten.
AI videos
Het aanbod AI-tools blijft groeien en zorgt ervoor dat vrijwel iedereen laagdrempelig met video aan de slag kan. Ook bestaande tools, zoals Adobe Premiere Pro, voegen AI-functies toe om sneller te kunnen editen.
De komst van AI maakt het dus laagdrempeliger om video’s te maken en te bewerken. Dat is positief aan de ene kant, maar het kan ook risico’s met zich meebrengen.
“De automatische productie van AI gegenereerde content en het hergebruik daarvan vermindert de distinctie tussen merken. Ik verwacht dat de behoefte aan een menselijke inbreng in het creatieve proces daardoor weer zal groeien” - Paolo Campagnoli - Video Content Lead Unmuted
De 7 beste video formats voor B2B SaaS bedrijven
Video’s worden nog te vaak op de backlog gezet, omdat het idee is dat je “all out” moet gaan om video’s te kunnen produceren en delen. Dat is nergens voor nodig. Je kunt eenvoudig starten met simpele formats en zodra er resultaten zichtbaar zijn iteraties maken op de bestaande, eerste versies.
Welke formats je het beste kunt inzetten voor je bedrijf hangt af van je doelstellingen, doelgroep, je budget en distributiekanalen.
Voor SaaS-toepassingen zijn er enkele vormen van video’s die bijzonder geschikt zijn voor demand generation. Hieronder een opsomming waarbij we starten met de video's die het meest eenvoudig te produceren zijn.
1. Expert interviews
Een expert interview is een opname waarbij een expert in een bepaald vakgebied vragen beantwoordt of een specifiek onderwerp behandelt. Dit kan de oprichter van een bedrijf zijn, of iemand die toonaangevend is in de industrie, of veel specifieke kennis heeft over jouw vakgebied.
Deze interviews zijn effectief, omdat niemand anders kennis op deze manier kan overbrengen. Hierdoor bouw je geloofwaardigheid op. Daarnaast zijn deze video’s ideaal voor hergebruik. Je kunt de informatie die wordt gedeeld weer in andere vormen aan je doelgroep voorschotelen, zoals via LinkedIn posts en blogs.
Expert interviews zijn eenvoudige video’s om te produceren. Het enige dat je nodig hebt is de juiste expert, goede vragen en een ruimte die zich goed leent voor het opnemen van video’s.
Succesvolle expert interviews
- Bevatten input van een expert in het vakgebied
- Zijn informatief en informeel
- Genereren merkbekendheid en thought leadership
- Hebben een ideale lengte van 1-5 minuten
Voorbeeld expert interview video - SkinConsult
Het voorbeeld van SkinConsult is authentiek en duidelijk. Je ziet direct dat de oprichter, Alex van den Burgh, ontzettend veel kennis heeft over de markt. Doordat er geen extra illustraties zijn toegevoegd is er geen afleiding en zorgt de inhoud ervoor dat de aandacht wordt vastgehouden.
2. Tutorial video’s
Tutorial video’s ofwel ‘how-to’ video’s zijn video's waarin je uitlegt hoe iets werkt, met als doel dat de kijker er zelf mee aan de slag kan. In B2B SaaS is dit videotype eigenlijk vaak cruciaal.
Deze video’s variëren van korte instructies tot aan langere sessies die ergens echt diep induiken. Een voorbeeld van een tutorial video is bijvoorbeeld een onboarding-video die laat zien hoe je start met jouw software, gekoppeld aan het voordeel dat de gebruiker eruit haalt.
Tutorial video’s zijn relatief makkelijk te produceren, omdat ze daadwerkelijke beelden van software bevatten. Deze zijn middels schermopnamen eenvoudig te produceren. Simpele screenrecording-tools, zoals Loom, kunnen je helpen zulke video’s te produceren.
Succesvolle tutorial video’s
- Zijn eenvoudig te volgen dankzij een stap-voor-stap uitleg
- Tonen het daadwerkelijke product
- Zorgen voor actieve en terugkerende gebruikers
- Hebben een ideale lengte van 1-5 minuten
Voorbeeld tutorial video - Zapier
Het voorbeeld van Zapier toont hoe je laagdrempelig aan de slag kunt met tutorial video’s. Je wordt stap-voor-stap meegenomen in hoe je de creatie van concept mails automatiseert met Zapier.
3. Explainer video’s
Explainer video's zijn korte video's die zijn ontworpen om complexe concepten of processen op een eenvoudige en begrijpelijke manier uit te leggen.
Ze zijn vaak visueel aantrekkelijk, geanimeerd of bevatten illustraties, en kunnen tekst, voice-overs en muziek bevatten om de boodschap over te brengen. De video’s worden veelal ingezet om gebruikers en potentiële klanten te informeren en overtuigen.
Explainer video’s zijn eenvoudig op te nemen, maar het bewerken ervan kost iets meer tijd. Zeker als je er illustraties en animaties aan wil toevoegen.
Succesvolle explainer video’s
- Tonen mensen die een concept presenteren
- Bevatten illustraties en/of animaties en zijn visueel aantrekkelijk
- Zijn informatief in plaats van commercieel
- Genereren merkbekendheid en thought leadership
- Hebben een ideale lengte van 5-10 minuten
Voorbeeld explainer video - Growth Tribe
De video van Growth Tribe is een sterk voorbeeld van een explainer video. De video is relevant voor de doelgroep, boeiend en bevat elementen om de aandacht vast te houden.
Het enige verbeterpunt dat wij kunnen bedenken is dat de video vrij lang is. Dit verhoogt de kans dat niet alle kijkers de video van begin tot eind afkijken en daardoor interessante content missen.
4. Klantcases
Klantcases zijn een krachtige manier voor bedrijven om nieuwe klanten aan te trekken en te overtuigen. De standaard uitvoering van een klantcase is toch wel een geschreven verhaal.
Video zorgt echter voor een persoonlijke noot, die vaak ontbreekt in geschreven klantcases. Zo voegt de video emotie toe, waardoor het verhaal geloofwaardig, authentiek en daarmee extra overtuigend wordt.
Dit type video is ook een goede manier om te laten zien hoe jouw B2B SaaS product daadwerkelijke pijnpunten van je doelgroep oplost.
Opnames op locatie door een professionele videograaf zijn het beste om kwalitatieve klantcase video’s te produceren.
Succesvolle klantcase video’s
- Tonen hoe jouw product een specifiek probleem oplost
- Focussen op de voordelen en niet de features
- Genereren awareness en sales
- Hebben een ideale lengte van 4-5 minuten
Voorbeeld klantcase video - AIHR
Het voorbeeld van AIHR laat zien dat een minder dure V1 ook een optie is. Zo combineert deze case study een shoot op locatie met bestaande input.
Doordat er meerdere belanghebbers zijn ingezet, is het een prettig verhaal om te volgen. Daarmee wordt de aandacht vastgehouden en is er geen volledige draaidag op verschillende locaties nodig om tot het eindresultaat te komen.
Je hoeft dus niet alles uit de kast te halen om kwalitatieve klantcase video’s te genereren.
5. Merkwaarde video’s
Een merkwaarde video is een korte video die zich richt op het communiceren van merkwaarden. Deze video biedt een helder inzicht in de kernwaarden van jouw bedrijf. Dit is vooral van groot belang in het geval van B2B SaaS, aangezien het moeilijk is om deze boodschap effectief over te brengen met statische content of via de software alleen.
Merkvideo's komen het best tot hun recht wanneer ze op locatie worden opgenomen met een cameraploeg. Op deze manier kunnen ze een authentiek en realistisch beeld geven van de mensen achter een logo.
Daarnaast is er een sterk script nodig en een sterke persoonlijkheid om het verhaal goed over te brengen.
Succesvolle merkwaarde video’s
- Vertellen een verhaal
- Zijn persoonlijk en authentiek
- Zijn gericht op kernwaardes van het bedrijf
- Genereren merkbekendheid en een merkvoorkeur
- Hebben een ideale lengte van 1-2 minuten
Voorbeeld merkwaarde video - SpeakUp
De video van SpeakUp maakt deel uit van een rebranding campagne en is een goed voorbeeld van een sterke merkwaarde video. In de video legt de CEO op een heldere en authentieke manier uit waar SpeakUp voor staat en wat het voor anderen wil betekenen.
Hierdoor worden de kernwaarden op effectieve wijze belicht en komt het merk wat meer tot leven.
6. Product explainer video’s (demo’s)
Product explainer video's, ook wel gewoon demo's, zijn feitelijk demonstraties van jouw B2B SaaS product. Ze richten zich op het benadrukken van de problemen en het tonen van oplossingen die productfuncties bieden.
Er zijn verschillende soorten demo video's mogelijk, zoals het laten zien van personen die een verhaal vertellen waarbij het product in beeld wordt gebracht. Een andere optie is een volledig geanimeerde product explainer video.
Het creëren van hoogwaardige product explainer video's vergt tijd en vereist professionele productie, aangezien je een helder en aantrekkelijk beeld wil schetsen van wat je product kan bereiken.
Succesvolle product explainer video’s
- Geven een overzicht van wat het product kan
- Maken duidelijk voor wie het product geschikt is
- Hebben een ideale lengte van ongeveer 1 minuut
- Genereren actieve gebruikers
Voorbeeld product explainer video - ShopPop
Het voorbeeld van ShopPop benoemt specifieke pijnpunten en brengt in de video heel duidelijk naar voren hoe de software daar een oplossing voor biedt. Een combinatie van menselijke presentatie en duidelijke animaties weet de aandacht goed vast te houden.
Wij hadden het zelf niet beter kunnen doen. Oh, wacht.. Dit waren wij 😅
7. Commerciële video’s
Commerciële video’s worden specifiek gemaakt voor promotiedoeleinden. De video heeft maar één duidelijk doel, namelijk zo overtuigend mogelijk jouw product verkopen. De video moet potentiële klanten informeren en overtuigen om zo verkopen te stimuleren.
Het produceren van dergelijke video's is een complex proces. Het begint met het opstellen van een boeiend filmscript dat bijna vergelijkbaar is met een filmscenario. Daarnaast is professionele apparatuur essentieel om een video van de hoogst mogelijke kwaliteit te kunnen maken.
Succesvolle commerciële video’s
- Vertellen een verhaal
- Zijn catchy waardoor de boodschap goed blijft hangen
- Gaan in op de voordelen in plaats van specifieke functies
- Genereren verkopen
- Hebben een ideale lengte van 30 seconden voor advertenties tot een maximum van 1-2 minuten
Voorbeeld commerciële video - Descript
Het leuke aan het voorbeeld van descript.com is dat dit een iteratie is op een eerdere versie. De eerste versie van deze commerciële video bekijk je hier.
Het voorbeeld van Descript is zeer overtuigend, omdat de video duidelijk, beknopt en humoristisch is. De video brengt een zeer directe “dit is wat je ermee kan” boodschap over en motiveert de kijker met de software aan de slag te gaan.
De sfeer wordt consistent gehandhaafd vanaf het begin tot het einde, en het product wordt op de juiste momenten kort getoond, precies genoeg om de interesse te wekken.
Radicaal nieuwe video concepten
Naast bovenstaande veelgebruikte formats kun je ook experimenteren met radicaal nieuwe concepten. Denk bijvoorbeeld aan review video's of video's waarin je op een originele en waardevolle manier je product onder de aandacht brengt.
Influencer marketing wordt al jarenlang succesvol toegepast in B2C, maar in de B2B-sector ontstaan steeds vaker creators die uitgroeien tot invloedrijke figuren in hun markt.
Een goed voorbeeld is Peep Laja met zijn “Do You Even Resonate” series. Hierin evalueert hij headlines van softwarebedrijven en promoot hij tegelijkertijd indirect zijn eigen product, Wynter.
Een ander sterk voorbeeld is Obaïd Durrani met de “Level Up” serie die hij voor Hockeystack produceert. In deze videoserie geeft hij B2B marketing advies terwijl hij aan het gamen is.
Je kunt klanten of invloedrijke mensen in jouw branche vragen om je product te beoordelen en dit op video vast te leggen. Dit soort video's zijn eenvoudig te produceren, en je hoeft ze niet eens zelf te maken.
Het kan echter een uitdaging zijn om deze personen te bereiken en te overtuigen om een video op te nemen en deze met hun netwerk te delen. Als je een bijzonder invloedrijke persoon in gedachten hebt, kun je zelfs overwegen om ze te betalen voor het testen van je software en het delen van hun ervaringen.
Succesvolle nieuwe video concepten
- Zijn origineel en passen bij je bedrijf
- Zetten de juiste personen (influencers / creators) in voor promotie van je product
- Hebben een ideale lengte van 1-5 minuten afhankelijk van het concept
Hoe meet je het succes van videomarketing?
Wat levert videomarketing mij nou precies op? Dit is een veelgehoorde vraag die bij B2B SaaS management soms leidt tot aarzeling om volledig in te zetten op video.
Er worden nog te vaak oppervlakkige statistieken gebruikt zoals het aantal weergaven of abonnees. Deze absolute aantallen geven geen goed beeld van de kracht van video.
Het is veel zinvoller om je te richten op kwalitatieve signalen, zoals demo-aanvragen waarbij wordt aangegeven dat de indiener voor het eerst in contact kwam met jouw bedrijf in een video. Of wanneer iemand uit de DMU van jouw ICP een bedachtzame comment plaats onder jouw video. Dit soort signalen laten zien dat je op de juiste weg zit.
Praktisch aan de slag met videomarketing in B2B SaaS
Het succes van videomarketing staat of valt met de juiste manier van denken. Start klein en maak iteraties op je eerste producties.
Quick wins met Loom, Veed en andere AI-tools
Het inzetten van video’s begint met een goede brainstorm. Maak voor jezelf en je team inzichtelijk welke video’s jullie willen maken en koppel daar vervolgens specifieke doelen aan.
Vervolgens is de juiste toolstack het halve werk. Tools zoals Loom of Veed helpen je eenvoudig een video op te nemen en automatisch ondertiteling toe te voegen.
Wist je dat Veed je ook kan helpen met het omzetten van blog content in video’s? Zo kun je met beide typen content ranken in Google.
Het outsourcen van videomarketing
Geen tijd om zelf laagdrempelige video-experimenten op te zetten? Dan kun je er natuurlijk nog voor kiezen om video’s uit te besteden.
Ook dat hoeft niet zo duur te zijn als je denkt. Bepaal een budget en denk eens na met welke video’s je van start zou willen gaan. Het maken van een product explainer video is bijvoorbeeld lang niet zo duur als het produceren van een volledige commerciële video.
Mocht je nog geen idee hebben of en hoe je video wil inzetten als onderdeel van je volledige strategie of growth marketing? Ga dan in gesprek met een expert en stel de juiste vragen.
Wist je dat Unmuted ook een videomarketing team heeft? Paolo en Lou weten alles over het succesvol inzetten van videomarketing in B2B SaaS.
Videomarketing succesvol inzetten?
Bij Unmuted weten we er wel raad mee. Neem vrijblijvend contact op en we laten je zien hoe je resultaten verhoogt met videomarketing.