Door op “Accepteren” te klikken, stem je in met het opslaan van cookies op je apparaat om de navigatie op de site te verbeteren, het gebruik van de site te analyseren en ons te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie.

300% ARR groei in 12 maanden voor ShopPop

Hoe het aantal nieuwe klanten van WhatsApp & SMS Marketing platform voor e-commerce ShopPop in 12 maanden tijd met 300% groeide.

+300% ARR in 12 maanden

Jaarlijkse omzet verdriedubbelde in een jaar tijd.

+60% groei in klantenbestand

Er werden regelmatig high profile ICP klanten binnengehaald.

+100 sign ups voor de Messaging Heroes community in maand 1

Een goed uitgedachte community launch bleek uiterst succesvol.

De achtergrond: productontwikkeling leidt tot sterke positionering

Chat marketing platform ShopPop richtte zich in eerste instantie nog op de muziekindustrie, met een propositie die vooral op de Messenger chat app van Facebook stoelde. Een reeks aanpassingen van de kant van het bedrijf dat zich inmiddels Meta noemt zorgde voor de keuze tot een pivot.

ShopPop besloot hun productontwikkeling te gaan richten op e-commerce bedrijven. Daarbij wilden zij ook nog eens WhatsApp - in Nederland meer gebruikt dan Messenger - aan hun integratieportfolio toe te voegen. Dit gebeurde precies op het moment dat de coronacrisis de e-commerce markt in een stroomversnelling deed raken.

De ambitie: de Nederlandse markt domineren, daarna breder Europa in

Met een sterkere product-market fit dan ooit tevoren was het tijd om op gestructureerde manier de markt te gaan betreden. Als eerst op de planning stond het domineren van de Nederlandse e-commerce markt, zeker omdat WhatsApp daar een veel gebruikte chat app is.

Wij zijn allereerst aan de slag gegaan met het in kaart brengen van de gehele Nederlandse markt. Dit deden we door het opstellen van lijsten met alle Shopify webwinkels in Nederland die binnen het ideale klantprofiel van ShopPop vielen. Nadat deze voorbereidingen getroffen waren konden we aan onze account-based marketingstrategie beginnen. 

De strategie: account-based marketing en een unieke community

De holistische ABM strategie die wij voor ShopPop opstelden werd gestoeld op het creëren van content over of in samenwerking met e-commerce bedrijven die binnen het ICP-profiel van ShopPop vielen. Daarnaast stelden we LinkedIn advertentiecampagnes op aan de hand van ons DBA (Demand-Brand-Acquisition) framework. 

Maar als kers op de taart werd een unieke community in het leven geroepen: Messaging Heroes. De categorie waarin ShopPop zich bevindt - chat marketing for e-commerce - is namelijk relatief nieuw. Je zou zelfs kunnen stellen dat zij nog bezig zijn met category creation

Tegelijkertijd is er een ander, zeer gevestigd B2B tech bedrijf, Klaviyo, dat zich bezighoudt met email marketing voor Shopify webwinkels. Klaviyo experts, al dan niet freelance, of werkzaam bij een Shopify agency, zouden hun diensten makkelijk kunnen uitbreiden met de chat marketing diensten die ShopPop faciliteert. 

Initieel onderzoek wees uit dat er eigenlijk nog geen kwalitatief hoogstaande community voor Klaviyo experts bestond. Zo werd Messaging Heroes in het leven geroepen: ‘s werelds eerste community voor Klaviyo, WhatsApp en SMS marketing experts.

Van experimenten naar playbooks: website optimalisatie, ABM content, SEO content, LinkedIn Ads, LinkedIn organic en Google Ads

ABM content

De eerste content experimenten die we voor ShopPop uitvoerden richtten zich op ABM content. Deze konden we onderverdelen in de volgende categorieën: 

  • Collaborative content, gemaakt in samenwerking met experts/prospects
  • Co-marketing content, gemaakt over prospects/partners

Zo werkten wij aan meerdelige listicle series als ‘Shopify Stores Making an Impact in the Netherlands’, starten wij de interview serie ‘5 x 5 - 5 Questions to 5 Leading E-commerce Experts’ en schreven wij thought leadership waarin we vooruitstrevende Nederlandse webwinkels uitlichtten die Klaviyo goed met WhatsApp wisten te combineren. 

Al deze ABM content werd ook weer toegevoegd aan onze gerichte LinkedIn advertentiecampagnes, waarvan wij weten dat deze vaak bovengemiddeld presteren. Hiernaast werden banden met huidige klanten versterkt door middel van het opstellen van grondige klantcases.

Website optimalisatie

Wij werkten samen met het ShopPop team aan de copywriting en het design voor het lanceren van een nieuwe website. Hiervoor werd, op aanvraag van ShopPop, het no-code web development platform Framer gebruikt. 

In hetzelfde platform werkten wij aan de nieuwe website van de Messaging Heroes community. Voor beide websites implementeerden wij een goed doordachte Hubspot setup, zodat demo aanvragen en ingevulde formulieren in de juiste workflows werden meegenomen.

SEO content

Ook op het gebied van SEO zaten wij niet stil. Zo zorgden wij ervoor dat het pas gelanceerde Messaging Heroes platform al binnen 3 maanden voor relevante zoekresultaten omtrent Klaviyo, SMS en WhatsApp wist te ranken. 

LinkedIn paid

Aan de hand van ons Demand-Brand-Acquisition framework zetten wij zeer succesvolle LinkedIn advertentiecampagnes neer, zowel naar Shopify webwinkels als Shopify agencies in Nederland. 

In eerste instantie werd hiervoor nog de oude huisstijl gebruikt, maar na de lancering van de nieuwe ShopPop website zorgden wij ook voor een complete refresh van alle advertenties, met een minimalisatie van ad fatigue als resultaat.

Lees de rest van de klantcase onder de social advertenties

Klaar om ook een succesverhaal te worden?

LinkedIn organic

Zowel voor de LinkedIn bedrijfspagina als het persoonlijke LinkedIn profiel van ShopPop founder, Tim Heineke, zetten wij een organische contentstrategie uiteen. Zo worden er regelmatig nieuwe klanten aangekondigd op de bedrijfspagina en thought leadership uitgedragen vanaf het profiel van Heineke.

Ook werd regelmatig en op schaal het LinkedIn netwerk van geïnterviewde experts ingezet. Bij elke publicatie van een collaborative content artikel werden deze experts op vriendelijke, overtuigende wijze gevraagd bij te dragen aan de promotie van het artikel, met exponentieel bereik als resultaat.  

Google Ads

De vraag naar WhatsApp marketing voor e-commerce begint toe te nemen. Reden genoeg om nog een demand capture playbook toe te voegen in de vorm van Google Ads. Wij gaan ervanuit dat deze demand capture tactieken alleen maar meer op zullen gaan leveren, naarmate de vraag voor chat marketing binnen de e-commerce markt groeit.

Nu we zijn opgewarmd: uitbreiding naar het VK, Denemarken, Zweden en de rest van Europa

De go-to-market strategie die wij voor ShopPop implementeerden wierp al snel vruchten af. In 12 maanden wisten zij enkele van de grootste merken binnen het Nederlandse fashion landschap als klant te tekenen. Denk daarbij aan merken als Patta, Filling Pieces, Stieglitz, ETQ en Pockies. 

Nu we de go-to-market strategie voor de Nederlandse markt hebben getest en van onze marketing experimenten volwaardige playbooks hebben gemaakt, gaan wij deze toepassen op andere Europese markten als het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Zweden en de rest van de EU.

Klaar om ook een succesverhaal te worden?

*Komend kwartaal is er nog slechts 1 plek beschikbaar.